Iniciativa de Desenvolvemento do sector acuícola e pesqueiro artesanal na Baía de Sechura, Perú
O presente proxecto é parte dunha intervención global de título “Incrementar a competitividade do sector pesca artesanal e acuicultura na baía de Sechura a través do fortalecemento institucional e organizacional, a adopción de tecnoloxías e a sustentabilidade ambiental – ACUIPESCA PERÚ”. Tras unha primeira fase de diagnóstico da situación actual realizada no ano 2019, nesta segunda fase realizaranse tarefas de capacitación, promoción, mellora das competencias e mellora da produtividade de todos os actores implicados na cadea de valor do sector, desde autoridades locais, funcionarios públicos en pesca artesanal e acuicultura para enfocalos cara a unha xestión e modelo de negocio máis eficiente. Así mesmo, o alcance inclúe o resto de elos da cadea: áreas de cultivo, OSPAS, DPAs, transportistas, plantas de procesamento e comercializadores.
A principal acción exposta para esta fase de execución do proxecto é a implementación de tres proxectos piloto de distintas fases do cultivo da cuncha de abanico, que permitan validar e verificar a viabilidade tanto técnica como económica das solucións propostas. Ademais, realizaranse diferentes talleres de socialización de resultados e accións formativas que reforcen a transferencia de coñecemento e metodoloxías consideradas clave para a mellora do sector.
Ayuda en Acción Perú
Obxectivo xeral: Contribuír ao desenvolvemento económico e social das comunidades costeiras da Baía de Sechura, departamento de Piura, Perú.
Obxectivo expecífico: Incrementar a competitividade do sector pesca artesanal e acuicultura na Baía de Sechura a través do fortalecemento institucional e organizacional, a adopción de tecnoloxías e a sustentabilidade ambiental.
RE 1.1: Fortalecida a coordinación interinstitucional e a participación sectorial no deseño e implementación de políticas estratéxicas para pesca artesanal e acuicultura en Sechura.
- A 1.1.1 Establecemento dos mecanismos de coordinación e comunicación interinstitucional.
- A 1.1.2. Celebración dun encontro partes interesadas pola constitución/convocatoria dunha mesa técnica.
- A 1.1.3. Reunión de traballo-leccións aprendidas.
RE 1.2: Introducidas melloras tecnolóxicas na cadea produtiva de concha de abanico na baía de Sechura.
- A 1.2.1. Taller participativo para socializar os resultados do estudio de “Oportunidades de mellora tecnolóxica” e “Plans de negocio”.
- A 1.2.2. Implementación de proxectos piloto para a mellora tecnolóxica do cultivo de concha de abanico.
RE 1.3: Fortalecida a cadea de valor e a trazabilidade da concha de abanico na baía de Sechura.
- A 1.3.1. Taller participativo para valorar o estudio da cadea produtiva.
- A 1.3.2. Deseño, elaboración e implementación de estratexias para o fortalecemento da cadea de valor e a trazabilidade.
Beneficiarios directos: PRODUCE e organismos técnicos adscritos (SANIPES, ITP, FONDEPES, IMARPE); SINEACE e OSPAS: Pescadores e acuicultores organizados en 70 OSPAS e as súas familias.
Beneficiarios indirectos: poboación total das 3 caletas priorizadas e poboación do distrito de Sechura, aproximadamente 21.500 persoas.
Axuda Xunta de Galicia: 149.977,42 € (2020:73.185,00 € ; 2021:76.792,42 €)