Mellora da competitividade da agroindustria rural dos distritos de Ocongate, Ccatcca e Andahuaylillas, Cusco, Perú.
O proxecto ten por obxectivo diversificar e mellorar a competitividade do sector agroindustrial rural emerxente: lácteos, cuyes e fungos; promovendo a participación equitativa de mulleres e homes, baixo un enfoque de sustentabilidade económica e ambiental, nos distritos de Ocongate, Ccatcca e Andahuaylillas. A proposta parte da experiencia de traballo do que constituíu a primeira fase do proxecto, financiada pola Xunta na Convocatoria 2014
Asociación Jesús Obreiro - CCAIJO.
Obxectivo Xeral: O proxecto ten por obxectivo diversificar e mellorar a competitividade do sector agroindustrial rural emerxente: lácteos, cuyes e fungos; promovendo a participación equitativa de mulleres e homes, baixo un enfoque de sustentabilidade económica e ambiental.
Obxectivo Específico: 132 persoas, 72 mulleres e 60 homes, nos distritos de Ocongate, Ccatcca e Andahuaylillas, diversifican e melloran a competitividade do sector agroindustrial rural emerxente, promovendo a participación equitativa de mulleres e homes, baixo un enfoque de sustentabilidade económica e ambiental.
Resultados e actividades:
R.1.1. 18 plantas familiares de derivados lácteos, 80% conducidas por mulleres, melloran a calidade e diversifican a oferta dos seus produtos, ingresando a novos mercados da rexión.
A.1.1.1: Implementación dun sistema continuo de control de calidade dos produtos lácteos.
A.1.1.2: Desenvolvemento de 2 novos produtos lácteos.
A.1.1.3: Proceso de certificación orgánica para todos os actores da cadea.
A.1.1.4: Deseño de empaquetados, presentación, marcas e logos para todos e cada un dos produtos.
A.1.1.5: Participación en feiras rexionais e nacionais especializadas.
R.1.2. 30 produtores de cuyes, 60% mulleres, producen cuyes sacrificados, deshuesados e empacados ao baleiro, con estándares mínimos de calidade, accedendo a novos segmentos do mercado rexional.
A.1.2.1. Capacitación en sacrificado, deshuesado e empacado ao baleiro de cuyes.
A.1.2.2: Capacitación especializada na preparación e presentación de pratos en base a carne de cuyes nos 5 restaurantes rurais existentes.
A.1.2.3: Apoio na mellora da administración e presentación dos 5 restaurantes rurais existentes.
A.1.2.4: Apoio no establecemento da cadea de frío para a comercialización dos produtos.
A.1.2.5: Eventos de promoción, difusión e presentación dos produtos e establecemento de contactos comerciais.
R.1.3. 60 produtores/as de fungos comestibles, 50% mulleres, ingresan a mercados especializados na rexión, con produtos con altos estándares de calidade baixo o concepto de produtos ecolóxicos.
A.1.3.1: Capacitación especializada en corte, traslado, deshidratado, selección, empacado e presentación de fungos.
A.1.3.2: Implementación de secadores solares coas familias produtoras.
A.1.3.3: Obtención de autorizacións sanitarias, licenzas de funcionamento para a produción, empacado e comercialización de fungos.
A.1.3.4: Deseño e implementación dun plan de comercialización para os fungos comestibles.
R.1.4. 3 organizacións de produtores/as (lácteos, cuyes e fungos), organizados en cadeas produtivas, fortalecéronse tanto organizativa como empresarialmente, incidindo nas decisións de investimento do goberno local do seu juridicción e iniciando procesos de comercialización asociativa.
A.1.4.1: Asesoría a organizacións produtivas para a súa participación en espazos de decisión pública.
A.1.4.2: Capacitación en xestión empresarial, educación financeira e equidade de xénero.
A.1.4.3: Implementación dun Centro de venda asociativa de produtos lácteos, cuyes e fungos comestibles.
A.1.4.4: Apoio á realización de pasantías e intercambios de experiencias.
Directa: Os beneficiarios directos son 132 produtores e produtoras campesiñas: 18 de lácteos, 30 de cuyes, 60 de fungos e 24 directivos/as das 3 organizacións de produtores/as. Dos 132 beneficiarios/as, 68 son do distrito de Ocongate, 49 de Ccatcca e 15 de Andahuaylillas. O 54% dos devanditos beneficiarios son mulleres (72): 14 en lácteos, 18 en cuyes, 30 en fungos e 10 directivas; e o 46% son homes (60): 4 en lácteos, 12 en cuyes, 30 en fungos e 14 directivos. A media de fillos/as por familia é 2,5. É por iso que os nenos e nenas beneficiarios/as directamente ascende a 230 (116 nenos e 114 nenas). O tamaño medio da familia é de 4,5 persoas, polo que o proxecto involucra directamente a 594 persoas (132x4,5).
Indirecta: Os/as beneficiarios/as indirectos/as son 910 produtores e produtoras campesiñas/os: 550 de leite, 240 de cuyes, 120 de fungos comestibles. É dicir, son os provedores da materia prima (leite, cuyes, fungos), que será transformada nas plantas de derivados lácteos, centro de procesamento de cuyes e os secaderos solares. Un total de 2548 persoas.
149.947.00 € (2016: 59.978.80 €; 2017: 89.968.20 €).